Wizard of Oz Emerald City LE

Under nästan 10 år var Stern Pinball den enda flipperspelstillverkaren i världen. Ända tills flipperspeloperatören/försäljaren Jack Guarnieri bestämde sig för att göra slag i saken och starta upp produktion av egna spel och då under namnet Jersey Jack Pinball.

Första titeln kom att bli Wizard of Oz baserat på familjefilmen med samma namn från 1939 med Judy Garland i huvudrollen. Filmen är en riktig klassiker i USA, dock inte med samma kultstatus på den här sidan Atlanten. Tanken med valet av tema var att locka en bred och familjeinriktad publik. Inget våld, inget naket, inga tuttar på backglasset…

I konceptet finns en ny typ av display, istället för den monokroma lågupplösta matrisskärmen som varit vanlig sedan tidigt 90-tal (och fortsatt är på Sterns maskiner) så valde man att placera en 26″ LCD-skärm i backboxen. Man kan då tro att spelaren måste lägga stor koncentration på att titta på bildskärmen men så är inte fallet. I princip all info som man får på skärmen återfinns även på spelplanen i form av lampor. Dvs skärmen är till stort för åskådare och det är inte helt dumt.
Det enda som spelaren egentligen behöver titta på är poängen som presenteras längst ner på skärmen, ungefär på samma ställe som man normalt hittar den traditionella displayen.

Flippergubben beställde ett långt innan produktionen startades upp, dock tog leveransen väldigt lång tid. Spelet levererade först 2014 men det var värt att vänta på. Spelet är byggt på ett helt annat sätt än tidigare maskiner. Då LCD-skärmen tar upp större delen av backboxen återfinns all övrig elektronik i kabinettet. Detta tillsammans med att det är ett widebodyspel samt att tjocklek och typ av material i kabinettet är utöver det traditionella är spelet relativt tungt och väger en bit över 160kg (ett spel från Stern väger ca 100 kg). Mycket av mekanismerna i spelet är av samma typ som återfanns i spelen från WMS (Bally/Williams) och borgar för en bra spelkänsla samt att reservdelar är tämligen lätta att hitta.